Fit strouhaný tvarohový koláč

Ingredience:
✔ Těsto:
• 2 vaječné žloutky
• 80 g kokosový olej/máslo
• 40 g xylitol (případně kokosový/třtinový cukr)
• 180 g celozrnná hladká špaldová mouka
• 2 PL holandské kakao
• 1/2 KL sody bikarbony
• 1 odměrka čokoládového proteinu
• 2-3 PL vody
✔ Tvarohová náplň:
• 1 vaječný žloutek
• 3 vaječné bílky
• 250 g jemného tvarohu
• 250 g hrudkovitého tvarohu
• 1 odměrka vanilkového proteinu
• vanilkové aroma
• 4 PL xylitol/stévie
Těsto připravíme tak, že do mísy vložíme žloutky, kokosový olej nebo máslo pokojové teploty (dala jsem půl na půl, tzn. 40 g + 40 g), najemno rozmixovaný xylitol, špaldovou mouku, protein, jedlou sodu, kakao a vypracujeme těsto.
Podle potřeby přidáváme vodu, dokud nevypracujeme nelepivé tuhé těsto.
Těsto dáme minimálně na 30 minut do chladničky.
Následně ho rozdělíme na dvě části.
První část nastrouháme nahrubo na struhadle.
Touto částí vyplníme dno formy vystlané pečícím papírem.
Na spodní těsto navrstvíme náplň, kterou připravíme pomocí metličkového mixéru. Utřeme tvarohy spolu se žloutkem, proteinem, vanilkovým aroma, šťávou z citronu, sladidlem a na závěr do nádivky zlehka přimícháme sníh z vyšlehaných vaječných bílků.
Druhou část těsta nastrouháme rovnoměrně na tvarohovou náplň a koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 30 minut.